Din guide i nätverksdjugeln

Installera en trådlös router

Detta är en guide för dig som vill skapa ett nytt trådlöst nätverk med nätverksnyckel. Vi går igenom grunder och säkerhet. Vi utgår inte från en specifik router utan vi beskriver ifrån det allmänna fallet. Därför kan vissa hänvisningar till menyer skilja sig mellan guiden och din router.

Vi riktar oss inte till dig som vill lära sig om nätverk utan vi skriver till dig som vill installera en trådlös router en gång och sen glömma skiten.

Koppla sladdarna rätt

Installera trådlöst nätverk

Att koppla in sladdarna rätt är enkelt när man vet hur man gör. Här ska jag försöka förklara hur sladdarna ska sitta. Till höger är ett övergripande kopplingschema på hur allt ska sitta ihop. I ditt fall är Internet ett telefonjack eller ett bredbandsuttag i din hall.

Det kan vara så att du har en låda som är kombinerat modem och router. Om så är fallet behöver du inte bekymra dig när jag skrivet att du ska koppla ihop routern och modemet.

Börja koppla in din trådlösa router

Baksidan av router och modemBörja med att stoppa in ena endan av en nätverkssladd  i ditt bredbandsuttag alternativt en telefonsladd från ditt telejack. Den andra ändan av sladden ska in i ditt modems Internet (WAN) port. Se bild till vänster för an vanlig baksida av ett modem. Det är också vanligt att du bara har en LAN port på ditt modem.

Nu ska du koppla ihop modemets LAN port med din trådlösa routers Internet (WAN) port.

För att kunna göra inställningar behöver vi koppla in en dator också. Vi kan inte konfigurera routern trådlöst (än). Stoppa in en nätverkssladd i routerns LAN port och den andra endan i din dator. Se till att modemet, routern och datorn har ström och är påslagna. Inom 5 minuter bör du kunna komma åt routern via datorns webbläsare.

Starta din webbläsare, typ Firefox eller Chrome, skriv sedan http://192.168.1.1 eller http://192.168.1.1 i adressfältet. Det är olika beroende på vilken router du har. Logga sedan in med användarnamn “admin” och lösenord “admin”, “password” eller tomt. Om du inte lyckas logga in så kolla på undersidan av routern eller i manualen. Där står det vilken adress du ska använda samt inloggningsuppgifter.

En del internetanslutningar kräver inloggning. Testa om du kan öppna Google.se eller Facebook.com. Om det fungerar så har du tillgång till internet och allt är bra. Om så inte är fallet så behöver du troligtvis ange inloggningsuppfiter för att använda din internetanslutning. Leta efter en meny med “DNS-inställningar” eller “Internetanslutnig”. Ange sedan de uppgifter som du fått från ditt bredbandsbolag.

Konfigurera säkerhet

På majoriteten av dem routrar jag har sett så är det trådlösa nätverket aktiverat som standard. Oavsett om du kommer använda det trådlösa nätverket eller inte så rekommenderar jag dig att konfigurera säkerhet. Du vill inte att dina grannar ska använda din internetanslutning. Du vill heller inte att dem ska kunna se exakt vad du surfar på. (Vid intresse kan jag skriva en sån guide senare.)

På samma sida som du ställer in säkerheten finns det ofta ett fält för nätverksnamn (SSID). Det är med detta namn du hittar ditt nätverk bland listan “Tillgängliga nätverk” på din dator.

Det finns tre sorters säkerhet: WEP, WPA, WPA2. Det står för “Osäkert”, “Okej säkerhet” och “Bra säkerhet”. Om du använder datorer eller mobiltelefoner köpta dem senaste 5 åren kan du vara ganska övertygad om att alla stödjer WPA2. Det är därför WPA2 du bör använda.

WEP

WEP anses som en osäker krypteringsmetod. Det tar mig inte mer än 15 minuter att med min mobiltelefon hacka ett trådlöst nätverk skyddat med WEP. Använd inte WEP om du inte har extremt bra anledningar till det.

WPA

WPA ger okej säkerhet. Använd endast om du har vissa äldre enheter som inte stödjer WPA2. Man konfigurerar WPA på samma sätt som WPA2, läs mer under den rubriken.

WPA2

Detta är den trådlösa säkerhet du ska använda. Vissa routrar tillåter att du använder WPA och WPA2 samtidigt vilket kan vara okej om du har enheter som inte stödjer WPA2. För att sätta upp WPA2 så gå in på “Trådlöst Nätverk”, “Säkerhet” eller dylikt och välj WPA2. Du kommer då bli ombedd att skriva ett lösenord. Lösenordet bör vara något långt, till exempel en mening som du lätt kommer ihåg. Du bör unvika att använda åäö i lösenordet. Ett exempel på ett bra lösenord är: “jag joggar varje torsdag klockan sex” eller “vi bor i det gula huset i slutet pa gatan”.

När du valt ett lösenord så sparar du inställningarna och nu är du klar.

Installera trådlösa klienter

Routern är installerad och konfigurerad, det trådlösa nätverket är uppe. Nu återstår bara att ställa in klienterna (datorer och mobiltelefoner). Det kan ta ca 5 minuter innan ditt nätverk blir synligt på din dator eller mobiltelefon. När det är synligt så väljer du ditt nätverk och skriver in lösenordet. Nu ska du förhoppningsvis surfa utan bekymmer.

Avsluta

Nu är du helt klar och du kan surfa trådlöst i hela huset. Du kan också konfigurera din router trådlöst från vilken dator du vill nu. Om du vill kan du koppla ur sladden mellan datorn och routern nu. Den behövdes bara under konfigurationen.

 

  • Frågor

    Har du frågor om en viss router eller om hur du installerar. Skicka oss ett mail till fraga@trådlösrouter.nu så svarar vi med en bloggpost så fort vi kan.
  •  

  • Varför bry sig?

    Du är beroende av internet. Det är ett faktum. Vi alla tycker internet är en självklarhet, något som alltid finns där vart du än befinner dig. Vi vet också hur arg man kan bli när man saknar internet eller när det strular. Spara dig själv denna ilska. Gör lite efterforskning och köp något som du vet fungerar. På www.trådlösrouter.nu hjälper vi dig med ett litet steg mot en bekymmerfri vardag. Vi hjälper dig att köpa en bra trådlös router.